De een meer, de ander nauwelijks, de een vaak, de ander een enkele keer.

Hoe dan ook, er zijn een aantal kwalen en –kwaaltjes waarvan je tijdens je zwangerschap last kunt hebben. We zetten ze hieronder even alfabetisch op een rij.

Aambeien
Tijdens de zwangerschap staat er extra druk op de vaatwanden. Aambeien zijn opgezwollen bloedvaten bij de anus; dit zijn dus ook spataderen. Zorg dat je ontlasting soepel blijft (zie obstipatie). Je mag gewoon aambeienzalf gebruiken.

Bandenpijn
Dit voelt als een stekende, snerpende pijn onderin je buik, vooral naar je liezen toe, bij snel omdraaien of bij hoesten of niezen. Dit  gevoel wordt veroorzaakt door het rekken van de banden die de baarmoeder dragen en kan de hele zwangerschap opspelen. Een speciale band om je buik kan eventueel wat verlichting bieden.

Bekkenpijn
Je spieren en gewrichten in je bekken worden ter voorbereiding op de bevalling zachter en soepeler. Tijdens de zwangerschap kan het echter wat pijn en ongemak geven. Voldoende rust en bekkenbodemoefeningen via zwangerschapsgym of -cursus kunnen de klachten doen afnemen.

Blaasontsteking
Als je het gevoel hebt elke vijf minuten te moeten plassen en er komen dan maar een paar druppels, kan dit duiden op een blaasontsteking. Ook een pijnlijk, zeurderig gevoel onderin je buik kan op een signaal ervan zijn. Het is van groot belang een blaasontsteking via je huisarts met antibiotica te bestrijden en de urine te laten kweken om te zien welke bacterie de ontsteking veroorzaakt. Vergeet niet na de kuur je urine nogmaals te laten controleren.

Brandend maagzuur
Onder invloed van de zwangerschapshormonen verandert de werking van je spieren, wat gevolgen heeft voor de structuur van je maag- en darmwand. Het helpt om kleine lichte maaltijden te gebruiken en op te passen met kruiden, koffie en vet. Bij erg veel last kun je een maagzuurremmer nemen.

Harde buiken
Deze worden veroorzaakt door het samentrekken van de spieren van de baarmoeder. Een harde buik ontstaat bij inspanning en verdwijnt bij ontspanning. Veel harde buiken kunnen erop duiden dat je het wat rustiger aan moet doen.

Jeuk
Dit komt in de zwangerschap vaak voor en wordt ook weer veroorzaakt door de veranderde werking van de hormonen. Talkpoeder of mentholgel kan verlichting bieden. Denk ook aan het gebruik van ongeparfumeerde producten! Eén troost: zodra de baby is geboren, heb je geen last meer!

Misselijkheid
Vroeg in de zwangerschap (de eerste drie, vier maanden) is dit een bekende kwaal. Kleine, lichte maaltijden kunnen de misselijkheid verminderen. Begin de dag liggend in bed met een stukje ontbijtkoek, een beschuit of iets anders licht verteerbaars. Eet vervolgens verspreid over de dag kleine hoeveelheden.

Moeheid
Onder invloed van hetzelfde hormoon dat de misselijkheid veroorzaakt, kun je de eerste maanden last hebben van buitengewone vermoeidheid. Het enige wat je kunt doen, is eraan toegeven en ’s avonds gewoon vroeg naar bed gaan.

Obstipatie
In de zwangerschap heb je sneller last van harde ontlasting. Probeer dit te voorkomen door minimaal twee liter per dag te drinken, vezelrijke voeding te eten (fruit, rauwkost, volkoren producten) en voldoende te bewegen. Ga als je aandrang hebt meteen naar het toilet, houd ontlasting dus niet op.

Pigmentvlekken
Door de zon kunnen er bruine vlekken in je gezicht ontstaan (zwangerschapsmasker). Bescherm de huid van je gezicht dus met een antizonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. De vlekken verdwijnen na de zwangerschap meestal vanzelf.

Rugpijn
Dit is een veelgehoorde klacht omdat je rug het in de zwangerschap te verduren heeft. Met rugspieroefeningen en zwemmen help je je spieren te versterken. Denk ook aan je houding bij gaan zitten, liggen en (op)staan.

Spataderen
Onder andere afhankelijk van aanleg hebben sommige vrouwen last van spataderen. Beweging en het voorkomen van lang staan en zitten, kunnen helpen. Ook is het verstandig om als je ligt of zit je benen met een kussen iets hoger te leggen. Bij ernstige klachten is het aan te raden steunkousen te dragen.

Spierkrampen
De doorbloeding van je benen verandert in je zwangerschap. Dit kan plotselinge kuitkrampen midden in de nacht tot gevolg hebben. Beenmassage voor het slapen en wisselbaden kunnen verlichting geven. Ook kan een beetje extra Magnesium, bijvoorbeeld Floradix Magnesium, verlichting geven.

Vaginale afscheiding
Tijdens de zwangerschap heb je meer afscheiding dan anders. Als je last hebt van branderigheid, jeuk en/of een andere geur of kleur, is het verstandig om naar je huisarts te gaan, die je dan een zalf of vaginaal tablet kan voorschrijven.

Vocht vasthouden
Dit is heel normaal in de zwangerschap. Warmte en weinig bewegen maken het er niet beter op. Regelmatige beweging en je benen en voeten hoog leggen zijn de aanraders.

Zwangerschapsstrepen
Deze strepen - ook wel striae genoemd - ontstaan doordat het bindweefsel onder de huid niet genoeg mee rekt bij het groeien van de buik en gaat scheuren. De strepen kunnen erg jeuken. Ze nemen in de loop der tijd in vurigheid af. Het is van belang je buik regelmatig in te smeren. Ook kun je een bruine streep van je schaambeen tot je navel krijgen. Deze verdwijnt langzaam maar zeker na de bevalling.

Last but not least: bij twijfel adviseren we je altijd te bellen!